Wednesday, January 25, 2012

Perjalanan dengan kereta api

Kereta api laju landasan berkembar akan tiba tidak berapa lama lagi dari Selatan ke Utara dan seterusnya ke Thailand dan entah kemana lagi. Disana-sini sekarang ini kelihatan jejambat yang cukup gah untuk membolehkan Sang Keretapi lalu.  Memang hebat! Keretapi pun kepala 'aero dynamic' dan kelajuan mungkin mencecah melebihi 200 km sejam.  Itu sekarang.  Tapi kalau ingat zaman dulu-dulu, zaman saya dan ramai lagi kawan-kawan berulang-alik dari kampung ke sekolah setiap penggal...aduh..Ketekuk ketekak, ketekuk ketekak,,,kadang-kadang sehari semalam baru nak sampai ke Seremban....Masa kat Tanjung Malim tu dekatlah sikit.  Bila sampai lubang hidung berjelaga macam ponggong periuk nasi pakai dapur kayu..ha..ha..Masa nak balik kampung katanya ada 'reserved coach' tapi rupa-rupanya orang dah masuk.  Semua kena jadi 'Stunt Man' masuk ikut tingkap.

Apa pun perjalanan dengan kereta api Kelas 3 ni amat seronok dan penuh kenangan nostalgia.  Dalam celah tu pulak bila keretapi (train) sampai dari Johor Baharu untuk ke utara, wah jumpa lah dengan 'marka' dari dekat Selat Teberau sana.  Masa nak melintas coach dia orang panik juga.  Kadang-kadang nak buka grill pintu tak boleh dek kerana darah gemuruh, rasa macam orang tengah memerhatikan kita.  Perasan lah konon!  Masa tu pakai kasut tinggi sampai lutut, Kasut 'Johnson' rasa hebat sangat lah apatah lagi dengan jeans Amco pulak...Maklumlah duit 'pocket money' atau biasiswa lah senang sikit...Sampai kat Bukit Mertajam tak ketinggalan pi kedai buku mamak tengok apa yang patut..Ada buku senikata lagu hindustan..best..

Bagi geng rockers tak mainlah lagu hindustan,,depa ni layan piring hitam/keset Bad  Company, Led Zeppelin, Black Sabbath, Uriah Heep dan banyak lagi lah...Apa lagi heretlah gitar tong ke hulu ke hilir.  Tapi depa memang boleh main..Selalunya bila penutup tahun atau penggal persekolahan ada stage show.  Haa..masa tu boleh tengok depa tunjuk depa punya kehebatan sampai main gitar dengan gigi..tambah-tambah lagi ada awek-awek sekolah Tunku Durah sebelah atau budak 'Ketekek' datang satu bas.

Cukup lah dah mengantuk dah ni  ..itu secebis kenangan Tok Abah masa dolu-dolu zaman persekolahan iaitu zaman kereta api tak ada air-cond dan bawa keluar asap hitam,  Zaman hampa la ni dah  jauh berubah...

No comments: